De reden waarom ik mijn werk zo waardeer deel 2
2019-07-10

Leven met angst!

Iedere ochtend zodra ze haar ogen opent is hij er weer: de angst! Als een ongenode gast komt hij op bezoek en neemt bezit van haar lichaam en geest. Haar hart bonst, het speeksel vloeit weg uit haar mond, slikken gaat moeizaam, laat staan eten. Ze vraagt zich oprecht af hoe ze deze dag weer door moet komen. Gelukkig heeft ze medicijnen die haar angstgevoelens onderdrukken waardoor ze een nog enigszins acceptabel leven kan leiden. Maar op de achtergrond blijft hij voelbaar en soms dringt hij weer door alle barrières van de medicatie heen. Ineens is hij daar dan weer; zonder uitleg over het waarom neemt hij weer bezit van haar. Dag in dag uit.

Nu ligt ze bij mij op de tafel. Dit keer wil ze leren voelen hoe het gaat met haar lichaam om wellicht meer inzicht te krijgen in waarom hij, die allesoverheersende angst, steeds bezit van haar neemt. In overleg kozen we voor de chakra massage. Mijn handen legde ik op de verschillende chakra punten neer en ik vroeg haar te benoemen wat ze ervaarde. In het begin vond ze dat heel lastig, maar het stapsgewijs aflopen van de diverse chakra’s hielp haar om te focussen.

Bij het hart aangekomen voelde ze het bonzen van haar hart als een grote trom die door heel haar buik ging. Mijn hand op haar onderbuik gaf rust en dat voelde goed. Ik werkte van hoofd naar voeten. Het lukte haar om met haar aandacht bij mijn handen te blijven. Even verdween de angst op de achtergrond. Nadat ik haar voeten had gemasseerd voelde het alsof deze weer wakker waren geworden. Van de voeten ging ik via haar buik (haar darmen begonnen nu ook te borrelen; een teken dat ze ontspannen werd) naar haar hoofd voor een gezichtsmassage. Haar gelaatstrekken ontspanden. De grote trom was inmiddels een kleine drum geworden.

Even was de angst op de achtergrond. Op de dagen dat ze bij mij is geweest voelt ze zich beter. De angst kan ik niet wegnemen. De weg naar herstel is nog lang. Maar wat is het mooi dat ik haar leven een klein beetje dragelijker kan maken.

(De betreffende klant heeft ingestemd met publicatie van dit artikel)(terug naar overzicht)